FLOE ensemble

‘Sounds like the young version of the Philip Glass Ensemble’

Philip Glass

The Photographer Act 3 - Philip Glass & Friends Concert
00:00 / 00:00

FLOE is een nieuw Nederlands ensemble bestaand uit toetsenisten, saxofoons, fluit en zangeres. Het ensemble maakte zijn debuut in oktober jongstleden tijdens het concert van Philip Glass & Friends in de Amsterdamse Melkweg *). Tijdens het concert was voor het eerst sinds 35 jaar muziek te horen uit de spraakmakende multi-theater productie The Photographer, die Philip Glass in 1982 maakte samen met regisseur Rob Malasch in het kader van het Holland Festival. Bovendien was het de allereerste keer dat deze muziek in de originele bezetting gespeeld werd door anderen dan het Philip Glass Ensemble zelf. 

De reacties op het eerste optreden waren overdonderend en velen waren het over eens dat het optreden van het FLOE ensemble een absoluut hoogtepunt was. Het was duidelijk dat er een vervolg moest komen. De volgende stap is een avondvullend programma, met muziek van Philip Glass. 

De populariteit van Philip Glass is enorm en lijkt met name de laatste jaren alsmaar te groeien, getuige het optreden van het Philip Glass Ensemble tijdens het overvolle Lowlands in 2016 en ook de concerten die hij bijna jaarlijks in de uitverkochte  Amsterdamse Melkweg/Rabozaal geeft. Met name de vroege en meer elektronisch georiënteerde muziek van Glass blijkt geliefd bij het publiek, dat bestaat uit zowel  liefhebbers van het eerste uur als een jongere generatie, die de connectie tussen de hedendaagse beats van dance en electronica enerzijds en de ritmische sound van de vroege Glass moeiteloos lijkt te maken. 

Maximal Glass  (programma zonder pauze van +/- 45 minuten)

Opening             
Glassworks: Floe                
Glassworks: Rubric                 
Glassworks: Facade              
The Photographer Act 3 

‘ The Real McCoy!’ - Jim Woodard, manager van Philip Glass

‘ Fantastisch om deze muziek opnieuw live te beleven’ - Rob Malasch, regisseur

‘ De balans tussen orde en chaos is adembenemend.’ - Cees Dam, architect

Glass XXL (programma met pauze)

Opening            

Floe                        

Rubric                        

Facades                    

Photographer III  

                             

Pauze

Piece in shape of a square of sax solo    

Music in 5ths                    

Einstein/Dance I of Train I              

Einstein/ Spaceship                

Philip Glass is zonder twijfel een van de invloedrijkste klassieke componisten van de twintigste eeuw. Zijn muziek is een fascinerend geluidslandschap van langzaam verschuivende kleuren en patronen.

 

Het album Glassworks betekende in 1982 de definitieve doorbraak van Glass naar een breed publiek. Het betekende een overgang van de grootschalige concert- en theaterwerken naar relatief korte stukken. In elk van de 6 delen is de onmiskenbare Glass-sound met constante puls, toegankelijke harmonieën en repetitieve structuren volop aanwezig.

 

‘’Glassworks was intended to introduce my music to a more general audience than had been familiar with it up to then’’. – Philip Glass

 

Einstein on the Beach  is de eerste opera die Philip Glass in 1976 samen met regisseur Robert Wilson voltooide en wordt gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van opera. Glass componeert hier nog volop in de oorspronkelijke minimal stijl: korte melodische motieven worden eindeloos herhaald terwijl geleidelijk variaties worden toegepast. Met resultaat is een overweldigende muur van geluid: nooit zou opera hierna meer hetzelfde zijn.

 

The Photographer is het resultaat van samenwerking tussen Philip Glass en de Amsterdamse regisseur Rob Malasch. Het werd in opdracht van het Holland Festival in 1982 uitgevoerd in het Paleis op de Dam. Everything Must Go is het eerste ensemble dat deze muziek opnieuw uitvoert.

Compilation The Photographer Act 3 - Philip Glass
Teaser Concert 23 October 2017